Hygieniapassi kysymykset

Hygieniapassi kysymykset ovat sanallisia kysymyksiä hygieniapassi kokeessa. Koe sisältää neljäkymmentä väittämää johon voit vastata vaihtoehdoilla "oikein" tai "väärin".

Kokeile hygieniapassitestiä 

Hygieniapassitestiin voit mennä ilman koulutusta, se ei ole pakollista. On kuitenkin suositeltavaa että harjoittelet netissä ennen kokeeseen menoa, jotta pääset kokeesta läpi varmasti. Hygieniapassi kysymykset liittyvät eri elintarvikehygienian alueisiin. Aihealueita ovat mm. Mikrobit, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta, lainsäädäntö ja viranomaiset jne. Näillä sivuilla voit testata hygieniapassitestin harjoittelua kohdassa hygieniapassitesti.

Kommentit

Testissä on väite: "Leikkeleitä tarjoiltaessa, tarjoilulämpötila ei saa ylittää +8°C."
Finlex sanoo asiasta näin:
905/2007
Annettu Helsingissä 9 päivänä lokakuuta 2007
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta

8 § Tarjoilulämpötilat
Kuumana tarjoiltavan ruoan lämpötilan on oltava vähintään 60 °C. Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila saa tarjoilun aikana nousta enintään 12 °C:een. Jos tarjoiltavan elintarvikkeen lämpötila käy lämpötila-alueella 12―60 °C tai sen elintarvikehygieeninen laatu on muuten oleellisesti heikentynyt, se on tarjollapidon päätyttyä hävitettävä.
Tarjoilupaikassa pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa pitää tarjolla enintään neljä tuntia.

Miten on, onko testissä väärää tietoa?

Harjoittelutestissä on kysymys: "Mikrobien kasvu hidastuu lämpötilaa alentamalla." Vastaukseksi annetaan 'kyllä', vaikka mielestäni aina ei näin ole. Esim. jos ruoka on ensin kiehuvaa ja lämpötilaa alennetaan, niin eikös jotkin mikrobit siitä vallan innostu??!

Jatkan edelliseen vielä, että kiehuminenhan tappaa mikrobeja, joten se ei ollut paras mahdollinen esimerkki. Mutta entäs jos lämpötilaa lasketaan vaikka 65 asteesta 30 asteeseen, eihän se mikrobien kasvua hidasta, eihän?

Sivut